Крем „Забайоне“

zabaglione_s1200x630_c728x425_l0x178
Гласувай за тази рецепта
   

30 минути

6 Порции


Необходими продукти


5 жълтъка
1 цяло яйце
150 г захар
150 мл десертно вино
сладкарска сметана
праскови

Начин на приготвяне

Забалионе (на френски „Сабайон“) е лек десертен крем, класически италиански десерт, ароматизиран със сладко вино. Създаден през през 16 век при обсадата на една италианската крепост. През едно късно лято Джан Бальони (наричан според местния диалект „Зван Бальон“) насочил армията си от тежко въоръжени конници към крепостта Скандало. Узнавайки за приближаването му, местните селяни унищожили всички хранителни припаси, останали в околността. Съгледвачите, които Зван Бальон пратил, се върнали почти с празни ръце. Те успели да намерят само яйца, малко вино, див мед и ароматни билки. Зван Бальон заповядал на готвача да смеси продуктите и да свари супа, която да поднесе на армията. Войниците се заситили с нея и спокойно легнали да спят. На следващия ден, след съвсем кратко сражение, хората на Зван Бальон превзели Скандало.
Победените местни жители с удивление питали нападателите на какво дължат силата си. „На званбальон“ – отговаряли те.

Думата се предавала от уста на уста и се променяла, докато накрая станала „забальоне“. Французите пък я променили на „сабайон“. Славата на сладката супа и нейната възстановителна сила се носела навред. В Италия я сервират на младоженците преди първата им брачна нощ. С някои малки промени „забальоне“ се превърнал в десерт. Вместо мед готвачите започнали да употребяват захар, обикновеното вино и билките били заменени с десертното вино „Марсала“.

В тенджера от неръждаема стомана се слагат жълтъците, цялото яйце и захарта. Разбиват се добре с миксер, докато захарта се разтвори напълно и сместа придобие белезникава кремообразна консистенция.

Тенджерката се поставя върху котлон с много ниска температура. Виното се сипва постепенно и разбъркването продължава, докато се появят първите мехурчета или 5-10 минути. Кремът се сваля от огъня. Оставя се да се охлади. Смесва се с измитите и нарязани на парченца плодове и с малко сладкарска сметана. Разпределя се в стъклени чаши или купички.

Хората, който четат това, гледат също и  Торта "Марс" с шоколадов мус и карамел

източник : сп. Кулинарен Журнал (07/2007 г)

  • : 30
  • : 6
  • : Италианска| Френска| Друга

Какво мислиш за тази рецепта?

Остави първия отзив за рецептата!

Уведомявай ме ако има

wpDiscuz