Кивито

Този плод се определя като зимен, но залива пазара целогодишно. Той е много издръжлив и се съхранява лесно. Поради високото си съдържание на витамин С се препоръчва като особено полезен през студените дни.

Името си дължи на малка мъхеста птичка, която обитава екзотичните земи на Нова

0389384001400855263_30077_600x458Зеландия. Киви се отглежда и у нас. То расте като висок храст, чиито плодове зреят през есента. Консумират се свежи, сушени и в консервирано състояние.

Кивито съсържа захари, органични киселини, пектин, фитонциди, витамин Р и големи количества витамин С. В състава му влизат също калий, калций и желязо. Плодовете на кивито се препоръчват при настинки, висока температура, кръвотечения, при анемии и фрактури на костите. Освежаващият вкус и тонизиращият ефект след консумацията на този плод го правят особено подходящ при умствена и физическа умора. Незаменим е по време на диети, тъй като е нискокалоричен и лесносмилаем.

                                                     Любопитно:1kivi_6

  • Родината на кивито е Китай, където го наричат йанг тао.
  • Кивито прави кожата неотразима. Това е една от тайните на красотата на Орнела Мути. Тя използва пасирано киви и смес от 1 с.л. мед и 1 с.л. кисело мляко. Така приготвената маска престоява 10 минути, след което се слага върху лицето. След 20 минути се изплаква с хладка вода.
  • Първоначално на кивито се е гледало като на странен вид пъпеш.

Хората, който четат това, гледат също и  Шоколадът

Какво мислиш за тази рецепта?

Остави първия отзив за рецептата!

Уведомявай ме ако има

wpDiscuz