Копърът

Приятният му аромат прави ястията свежи и апетитни!

Освен това копърът е много лековит. У нас се отглежда навсякъде, а през последните години на пазара може да се намери целогодишно.

2 (1)

Копърът е незаменима подправка за таратор, салати, маринати и сирена. Той подхожда на всички рибни и зеленчукови блюда. Чудесна добавка е към пържени тиквички, задушени картофи, зелен фасул, грах, бели меса и др. Копърът съдържа етерично масло, което му придава характерния мирис и особен вкус. Освен това в състава му влизат флавоноиди, фитохормони, витамини А, В1, В2, С, Д, Е и др. Съдържа още захар, целулоза, фолиева киселина, белтъчини, пектин и соли на калия, калция, желязото, фосфора, магнезия и др.

bunch of dill on white background

Копърът усилва апетита и има свойството да гони газовете от храносмилтелната система. Семената и надземната му част повишават секрецията на млечните жлези и слабо разширяват кръвоносните съдове. Действа диуретично и противогърчово. Препоръчва се при заболявания на бъбреците и жлъчката. Отварата от копърово семе има успокояващ и антибактериален ефект, лекува колики при бебетата, безсъние и главоболие. Народната медицина я препоръчва за промиване на очите при конюнктивит.

В древността растението се използвало и като отхрачващо средство. С компреси от kopar_semena_ot_kopar-610x300копърова запарка се лекуват гнойни рани. Сдъвкани, семената на копъра премахват лошия дъх.

Само трябва да се има предвид, че съдържащото се в растението етерично масло дразни стомаха и предизвиква отделянето на киселини, затова подправката не се препоръчва на хора с чувствителен стомах.

Хората, който четат това, гледат също и  Шоколадът

Какво мислиш за тази рецепта?

Остави първия отзив за рецептата!

Уведомявай ме ако има

wpDiscuz